[TRAVELupdate]
Welcome to TRAVELupdate > Archive - articles > Tag på sprogskole på nettet

Tag på sprogskole på nettet

(B.T. 21. juli 2006)

Det er slut med ikke at kunne gøre sig forståelig på ferien. Med internettet behøver du ikke bruge flere uger på et aften- kursus for at kunne lire et par sætninger fremmedsprog af

Af Kenneth Karskov

Dos cervezas frías, por favor«. »Twee koude bieren, tevreden«. »Deux bières froides, svp«. »Zwei kalte Biere, bitte«. »Due birre fredde, per favore«.
Værsgo og to kolde øl vil lande på bordet foran dig, uanset om du sidder under en parasol i Spanien, Holland, Frankrig, Tyskland eller Italien.
Med internettet kan du springe de mange lange aftener på aftenskolen over, og komme direkte til sagen. Aldrig mere skal du stå et sted uden at kunne kommunikere med de lokale, for med internettet kan du få oversat alle de sætninger, du bruger mest.

Undgå de blå blink
Tidligere sad du måske og fedtede med de bageste sider i guidebogen, hvor forfatteren har sat et par »nyttige sætninger« ind. Ofte er de bare ikke særlige nyttige, når det kommer til stykket, for der er aldrig en sætning til dig, der lider af mælkeallergi, ikke kan tåle nødder eller bare ikke kan fordrage fisk.
Så det snedige ved oversættermaskinen er, at du lige kan gå ind og taste en sætning ind om, at du gerne vil undgå retter med mælkeprodukter, nødder eller fisk. Print det ud, vis den til tjeneren og du kan med ro i sindet spise din mad uden at skulle hentes med blå blink efter forretten.
Fidusen er lige at stryge ind på oversættermaskinen, inden du sætter dig til rette på ferieflyet. Lav en række nyttige sætninger, du ved du kommer til at få brug for, skriv dem ud og tag dem med i lommen.

Sprog med andre alfabeter
AltaVistas Babelfish kan også udføre dette snedige trick på kinesisk, russisk, japansk, græsk og koreansk. Det er sprog som har helt andre »alfabeter« end vores og i disse lande er en række nyttige sætninger ekstra brugbare.
En tjener på en lille kinesisk restaurant forstår intet engelsk overhovedet og her kan lidt forberedelse redde din ferie. Du kan jo selv prøve at forestille dig, om der er nogle ting fra landets righoldige menukort bestående af retter med kære husdyr og truede dyrearter, du gerne vil undgå at sætte tænderne i...
Desværre kan Babelfish ikke oversætte fra dansk. Så du skal starte med en engelsk sætning, som den så vil trylle om til kinesisk, hollandsk, fransk, tysk, græsk, italiensk, japansk, koreansk, portugisisk, russisk og spansk. Du kan få den til at oversætte sætninger, længere tekstblokke og endda hele hjemmesider!

B.T. Rejser anbefaler: www.babelfish.altavista.com