[TRAVELupdate]
Welcome to TRAVELupdate > Archive - articles > På skinner gennem Sydafrika

På skinner gennem Sydafrika

(B.T. 6. oktober 2006)

Drømmerejsen gennem Sydafrika går fra Cape Town i syd til Pretoria i nord ombord på verdens mest luksuriøse tog

Af Kenneth Karskov

1595 km på 48 timer. Det giver en gennemsnitshastighed på under 35 km/t. Selv den store tunge afrikanske elefant kommer hurtigere igennem Sydafrika end toget her.
Men ombord på Rovos Rail betyder tid ingenting. Det her handler ikke om transport, for strækningen kunne snildt tilbagelægges i fly på mindre end to timer. Nej, det her handler om noget så gammeldags som rejsen i sig selv.
Turen starter derfor i Rovos' eksklusive lounge ved stationen i Cape Town. I verdens måske smukkeste storby er den røde løber rullet ud for 51 gæster, der skal med »Pride of Africa« op til Pretoria. Akkompagneret af et par strygere og med et glas kølig vin i hånden ønsker ejeren og chefen, Mr. Rohan Vos, personligt alle passagerer god tur, og opfordrer til at vi giver den fuld damp i spisevognen.
Nyd maden og drik rigeligt af vinen, er budskabet. Alle måltider og drikkevarer er inkluderet i rejsens pris, for en tur gennem Sydafrika skal være mere end blot et 48 timers eventyr, det skal også være en kulinarisk rejse over to dage.
Bevares, på turen skal der gøres et par sightseeing stop, men som udgangspunkt er der kun to ting, som vi skal have styr på undervejs: Det ene er klokken, så vi ikke misser dagens tre store måltider, det andet er, hvad vi vil have at drikke til maden.

Kun det allerbedste
Mens toget nærmest danser igennem det sydafrikanske landskab og lader bjerge, savanne og små byer glide ind og ud mellem hinanden, kreerer kokken en tre retters menu til frokost og fem retter til aften. Det er mad på et højt, højt kulinarisk niveau, der kommer ud af de smalle omgivelser i køkkenvognen.
Maden bærer tydeligt præg af landskabet, så når toget bevæger sig igennem et område, der f.eks. er kendt for lam, så ender denne specialitet på menuen. På samme måde er alle vine selvsagt sydafrikanske, og kun de allerbedste har fundet vej til vinkortet.

Fem-stjernet hotel på skinner
Listen med gode druer er alenlang og således kan det snildt lade sig gøre at få et glas mousserende vin inden maden kommer på bordet, et glas hvidvin til forretten og lidt rødt til hovedretten, og så lige slutte med et bette glas dessertvin. Til frokosten, vel at mærke....
Det her er altså en fin restaurant og en udsøgt vinkælder på skinner, og samtidig også et femstjernet luksushotel på hjul.
De tyve togvogne som udgør »The Pride of Africa« er samlet fra hele verden og gennemrestaureret. De ældste af vognene er fra 1911, og blev transporteret fra Europa til Afrika i første halvdel af sidste århundrede. Tilsammen er her er 72 sengepladser, to spisevogne, køkken, lounge og udkigsvogn med ekstra store vinduer og en lille udendørs balkon til at iagttage solen langsomt gå ned, mens toget glider igennem det sydafrikanske landskab.
Kupeerne bliver konsekvent kaldt »suiter« her. Det er da også mere som at træde ind på et hotelværelse end at være ombord på et tog, når man åbner skydedøren ind til værelset. Her er plads til både dobbeltseng, bord og stole, klædeskab og rummeligt toilet med bruser, som i de største suiter sågar er skiftet ud med badekar på guldfødder.

Diamant-hovedstaden
Undervejs gør toget stop ved udvalgte seværdigheder. Turens store udflugt går til Kimberley, verdens diamanthovedstad, hvor attraktionen er en lukket diamantmine, som helt bogstaveligt er et hul i jorden.
Verdens største menneskeskabte hul i jorden, jovist, men stadig et stort hul i jorden. Omkring hullet har denne lille hyggelige by skabt et levende museum med huse, der er indrettet som dengang diamantfeberen rasede. Sandheden er nemlig, at her ikke længere er nogen som helst former for rigdomme i området, så nu sætter man sin lid til turismen, og der skal lidt mere til end blot et hul i jorden, har man indset.
Her i Kimberley er en stor del af verdens diamanter blevet gravet frem, og den dag i dag er det stadig her mellem moderbyen Cape Town og hovedstaden Pretoria, at verdens diamantpriser bliver fastsat. Ikke overraskende slutter besøget i en diamantbutik før turen går tilbage til toget, hvor personalet venter med et glas kølig mousserende vin.

Så kender De måske ambassadøren?
Tilbage i suiten klæder vi om til middagen. Mens shorts og afslappet tøj er fint om dagen, så er slips og jakke påkrævet om aftenen. Fem retter på ægte porcelæn, hvid dug og med sølvbestik skal ikke indtages i badesandaler og en beskidt t-shirt.
Efter middagen fortrækker gæsterne mætte til lounge- eller udkigsvognen. Den er indrettet som en klassisk, lidt tung engelsk dagligstue med store bløde sofaer, overdimensionerede lænestole og en velassorteret bar.
»Åh, de er fra Danmark!«, udbryder en kvinde begejstret, da jeg forklarer, hvor min mærkelige accent stammer fra. »Så kender de måske Jim? Han arbejder i Danmark og er en af vores gode venner«.
Jim!?! Det siger mig ikke umiddelbart noget, men hun forklarer tålmodigt, at han arbejder på ambassaden i København. Hendes gode ven, viser det sig, er USA's ambassadør i Danmark - og personlig ven med George Bush.
Desværre er selve turen også snart forbi, og to dage efter vi forlod Cape Town nærmer Pretoria sig langsomt. Jeg får pludselig lyst til at gemme mig på toilettet og køre med tilbage. Aldrig har 48 føltes timer så korte...

Fakta: wwwejen til Sydafrika

Tog: Der er tre afgange om ugen i hver retning mellem Cape Town og Pretoria. Turen på 1595 km tager 48 timer med to overnatninger ombord. Det koster kr. 6190,- pr. person for en kabine med eget bad og toilet, alle udflugter, udsøgte måltider og Sydafrikas bedste vine ad libitum. Du skal således på intet tidspunkt have pungen op af lommen undervejs! www.rovos.com

Fly: South African Airways er Sydafrikas nationale flyselskab, og her begynder ferien allerede på flyet. Alle vinene ombord er sydafrikanske, Bailey's til kaffen er skiftet ud med den lokale Amarula og maden er præget af de lokale traditioner. Fly til Sydafrika koster fra kr. 6225,- inkl. skatter og afgifter. www.flysaa.com

Fakta: Fra Cape til Cairo

Rovos Rail arrangerer den ultimative drømmerejse, når »Pride of Africa« i januar 2008 ruller ud fra stationen i Cape Town og dermed tager hul på en historisk rejse fra Cape Town i Sydafrika til Egyptens hovedstad, Cairo. Turen fra syd til nord varer 34 dage og inkluderer bl.a. udflugter til pyramiderne i Egypten, Kap Det Gode Håb i Sydafrika, Victoria vandfaldene i Zimbabwe og en safari i Tanzania. Turen koster kr. 175.000,- pr. person, men du har jo også lidt over et år til at spare op i...
www.capetocairo.com