[TRAVELupdate]
Welcome to TRAVELupdate > Archive - articles > Det grå guld i Kina

Det grå guld i Kina

(B.T. 28. juli 2006)

En anderledes ferie: Sigrid og Jørn fra Greve rev to måneder ud af kalenderen for at lære kinesisk

Af Kenneth Karskov

Det kan være et chok at ankomme til Riget i Midten. Alle sanser taget i brug straks ved ankomsten, i en grad som vi ikke er vant til hjemmefra.

Det skiftevis lugter, dufter og stinker. Uhm, ihh, adr! I et tempo så hjernen ikke kan følge med.

Duften fra den lækre kinesiske mad blander sig med stanken fra et offentligt toilet. En gammel lastvogn ruller forbi med en osende udstødning . Lige rundt om hjørnet ligger en bager med søde kager, og den skønne duft af hjemmebag afløser alt andet.

Velkommen til Kunming i Sydkina. Byen som har været Sigrid og Jørn Hansens hjem i de seneste to måneder.

Farvel til parcelhuset

Sigrid og Jørn er henholdsvis 63 og 65 år. Normalt bor de i Greve, 20 km syd for København, men i efteråret gik de på efterløn, og de har ikke spildt tiden siden.

I løbet af det halve år, som er gået, har de allerede været to gange i Kina. Denne gang er de taget herud i to måneder for at lære sproget.
Parret har meldt sig ind på Yunnan Universitetet i Sydkina, 2000 km syd for hovedstaden Beijing.

De har skiftet parcelhuset i forstaden ud med et 20 kvadratmeter værelse med et spartansk bad og toilet, et stort klædeskab og to små skriveborde i to måneder.

»Madrasserne er stenhårde,« siger Sigrid, »men ellers er der ikke noget at udsætte på værelset.«

Det ligger i forbindelse med universitet, og parret betaler 65 kroner pr. nat for at bo her. Det giver en månedlig husleje på små 2000 kr.

Kinesisk til husbehov

Hvorfor vil I lære kinesisk?

»Det er jo en 5000 år gammel kultur vi får indblik i på den her måde«, siger Jørn, som straks bliver suppleret af sin kone:

»Det er så meget nemmere at rejse rundt i Kina, hvis du kan en lille smule sprog ,« siger Sigrid.

Man kommer typisk ikke ret langt med engelsk i Kina , så mange rejsende bliver tit frustrerede, når de prøver kræfter med landet på egen hånd.

»Vi kan efterhånden kinesisk til husbehov. Vi kan ikke føre lange komplicerede samtaler, men vi kan fortælle, hvem vi er, og kan forstå, når kineserne fortæller lidt om dem selv. Vi kan også genkende nogle tegn, så vi kan finde vej, tage den rigtige bus og den slags ting,« siger Sigrid.

Hvordan er det at læse på et kinesisk universitet?

»Det er hårdt, koncentreret arbejde!,« siger parret og ser helt udmattede ud. »Vi er kun to i vores klasse. Men vi har jo ekstra betalt ekstra for, at det kun var os på holdet.«

En typisk dag begynder kl. 07 med morgenmad, og to timer senere ringer det ind til den første time. Parret har undervisning tre timer hver dag, så når klokken slår tolv, kan de tage skoletaskerne på ryggen og gå hjem.

Madpakken er erstattet af en kantine, der tre gange om dagen serverer ris og kinesiske retter.

»Det går an til frokost, men til morgenmad spiser vi lidt müsli med lidt mælk,« siger Jørn: »Hver dag får vi lektier for. Vi skal lære nye gloser, skrive nye tegn, læse en kinesisk tekst, og lave nogle øvelser med de nye ord.«

Hele eftermiddagen og aftenen går med at læse lektier, kun afbrudt af en spadseretur og lidt aftensmad på en af området glimrende og meget billige restauranter.

»Og så går vi på internetcafe tre gange om ugen for at holde kontakten med familien derhjemme ved lige,« siger Sigrid .

Vores snak er slut, og parret går i gang med at pakke to små tasker. De holder lang weekend, fra torsdag til søndag, og denne gang går turen til Hainan.

»Det er Kinas Hawaii. En ferieø med gode badestrande og den slags. Det ligger en times flyvning herfra, og dér har vi aldrig været,« fortæller Sigrid, mens Jørn lægger badebukserne, solcreme og en kinesisk ordbog ned i tasken.

WWWejen til Kunming - og sprogskolen

Flyv med Cathay Pacific til Hong Kong og derfra videre til Kunming med det lokale selskab Dragonair. www.cathaypacific.com eller www.flyrejsen.dk.

Vil du studere kinesisk på Yunnan University, så skriv på engelsk. Universitetets afdeling for udenlandske studerende vil så hjælpe Det bedste er at sende en fax, men lad være med at lave alt for komplicerede sætninger.

Chinese Language Center for Internationl Students
Yunnan University - Tel.: 0086-871-5033559 - Fax: 0086-871-5148513
Email: ccfs@ynu.edu.cn

Sigrid og Jørns guide til Kunming

To måneder i Kunming har givet det danske par et unikt indblik i byens og områdets attraktioner.

»TINTIN«-GADEN (LIANHUACHI ZHENGJIE)
»Jeg føler, jeg står midt i Tintin-albummet ’Den blå lotus’,« siger Jørn i mylderet af mennesker, madboder og cykler. Gaden er et inferno af lyde og lugte. Ringklokkernes høje toner, bilernes dybe horn og de forretningsdrivendes insisterende kalden. Menneskemængden presser os langsomt frem igennem gaden i dens helt eget, rolige tempo. Det kan virke klaustrofobisk, men er en spændende oplevelse.

MINORITETSBYEN (MINZUCUN)
Ifølge guidebogen ’Lonely Planet’ er dette et sted, man skal springe over, men det ville være synd. »Yunnan har 25 forskellige folkeslag. Dem kan man lære at kende herinde. Du går rundt mellem små »landsbyer«, som er indrettet efter de forskellige minoriteters levevis. I hver landsby kan man se de traditionelle huse, værktøj og farverige dragter. Et levende museum over en kulturelt meget forskelligartet provins,« siger Sigrid Hansen.

KULTURTEMPLETS BLOMSTERHAVE (WENMIAO HUAYUAN)
Parken er ikke stor, men fuld af liv. Her sidder gamle kinesere og spiller kort og mahjong (en slags kinesisk skak) og drikker the. Parken er en lille oase indrettet i traditionel kinesisk stil med masser af ro fra det stressende gadeliv. Den er fuld af stemningen fra det gamle Kina.

DEN SARTGRØNNE SØ'S PARK (CUIHU GONGYUAN)
Et pragtfuldt åndehul. Midt i byen ligger en skøn lille sø med små broer og kinesiske pavilloner pyntet med bambus og masser af blomster. Parken blev anlagt i 1200-tallet, og byens beboere elsker stadig at komme her. Børn sejler i små både på søen, folk optræder med sang og dans, der bliver lavet gymnastik og tai-chi, mens andre spiller på traditionelle kinesiske instrumenter. Her møder du hele familien Kina.