[TRAVELupdate]
Welcome to TRAVELupdate > Archive - articles > Afrika på spidsen

Afrika på spidsen

(B.T. 25. marts 2006)

Pingviner, hvaler og østers. Cape Town, Kap det gode håb og Vinlandet. Historie, natur og kulinariske oplevelser. Et besøg i Sydafrika er en oplevelse for livet. Lej en bil og kør på egen hånd ad veje hugget ind dramatiske klipper

Af KENNETH K. HANSEN

Ti kilometer. Det er den nøjagtige afstand mellem himmel og helvede. Så langt er der fra Nelson Mandelas celle på Robben Island til Cape Towns charmerende havnepromenade, Victoria & Alfred Waterfront.
Kontrasten er ekstrem mellem de to verdensklasse-attraktioner. På Robben Island boede Nelson Mandela i over to årtier, om end ganske ufrivilligt, for her ligger det fængsel, hvor den senere præsident for Sydafrika tilbragte en stor del af sit liv.
Rundturen bliver guidet af en tidligere indsat. Det giver et helt særligt autentisk præg, når en mand, som selv har siddet fanget her, viser de små klaustrofobiske celler frem. Og selv bag tremmer hørte man til nederst i hierarkiet, hvis man var sort. En hvid forbryder fik en dobbelt så stor madration som en sort, så også i fængslerne var der apartheid.

Verdens smukkeste by
Den korte tur på katamaranen tilbage til Cape Town ender med indsejlingen til en billedskøn havn. Byen er omgivet af flotte strande og en romantisk havnepromenade med restauranter, barer og hoteller af en anden verden. I baggrunden ligger det karakteristiske Taffel Bjerg som den fotogene baggrund, der er med til at gøre Cape Town til verdens smukkeste by.
Selvom havnen er blevet en attraktion med butikker og restauranter, er den stadig i brug. Og det er i virkeligheden charmen ved den. Både turister og lokale bruger den, og udover restauranter og barer ligger her også markeder, biografer, teatre og et akvarium. Det hele er indrettet i de originale bygninger i victoriansk stil, som er renoveret og giver havnepromenaden et tidløst skær.
Cape Town er på alle måder en rar by at være i, og samtidig er den et perfekt udgangspunkt for ture til to af Sydafrikas højdepunkter: Kap det gode håb og Vinlandet.

Afrikas sydspids
Der findes en lille håndfuld steder, som har en helt særlig tiltrækningskraft alene i kraft af deres navn: Kap Det Gode Håb er en af dem.
Har man spillet »Afrikas Stjerne« eller bare en gang kigget i et atlas og stirret på den lange tange, der markerer afslutningen på det afrikanske kontinent, så vil bare én gang prøve at stå på her.
At Afrikas sydligste punkt egentlig ligger 150 km nordøst herfra, er fuldstændig underordnet. Det er Kap Det Gode Håb og Cape Point, man vil se.
Selve det punkt, som i 500 år skulle rundes, før de søfarende kunne ånde lettet op, er i dag en nationalpark. Naturen her er barsk, men gå alligevel en lang tur og læg mærke til, hvordan planter og dyr lærer at overleve på trods af meget svære betingelser. Det er fascinerende!
Det samme er tanken om, at nærmeste land mod syd er Antarktis...
Det barske område ligger blot et par timers kørsel fra Cape Town. Ruten går ad dramatiske veje hugget ind i klipperne, til tider hængende ud over Det Indiske Ocean.

Yderpunkter
Ligeledes et par timer herfra ligger det frodige landskab omkring Stellenbosch, hvor Afrikas bedste vine produceres. Det er ikke til at fatte, at disse to yderpunkter på naturens skala ligger så tæt, men for turisten er det perfekt.
På vej til vingårdene kører man igennem Simon's Town. For tyve år siden lagde et pingvinpar nogle æg her, men andre pingviner fulgte hurtigt efter, og i dag er stedet udnævnt som koloni for verdens bedst klædte dyr. Over to tusinde af disse 30-40 centimeter høje, smokingklædte dyr holder til her. Som det det eneste sted i verden, kan man faktisk svømme mellem pingviner.
De lader ikke til at blive skræmt over al opmærksomheden, men lad være med at komme for tæt på de kære små, for de har et ondskabsfuldt bid.

Rød eller hvid?
Når man endelig kommer frem til Vinlandet, skal man tænke sig godt om. Overalt er der mulighed for at smage på vin, så det gælder om tidligt på dagen at aftale, hvem der kører.
Derefter skal man foretage yderligere et par vigtige valg: Smagsprøver eller rundtur? Rød eller hvid? Pinotage eller Chardonnay?
Stellenbosch er områdets hovedstad, og her ligger vingården Delheim. Deres hvide Chardonnay bliver serveret på Cape Towns fineste restaurant »one.waterfront«, og den er så god, at man bliver nødt til at se, hvor den kommer fra.
Ikke alle vingårde laver rundvisninger, men Delheim viser gerne produktionen frem.
Hele processen bliver gennemgået, fra det øjeblik hvor druerne bliver plukket til den færdige flaske står på bordet.
Det er lærerigt, men desværre forsvinder al visdom i takt med smagsprøverne.
»Hvad vil du smage?« lyder spørgsmålet flere gange, og det er ikke usædvanligt, at man sludrer lidt sidst på dagen.WWWejen til Cape Town, Vinlandet og Have-ruten

CAPE TOWN: Cape Grace er et af verdens bedste hoteller. Det er dejligt, men dyrt. Meget dyrt og meget dejligt! Pris pr. nat pr. person i delt dobbeltværelse: 1.925 kr. Det inkluderer morgenbuffet serveret på Cape Towns fineste restaurant, »one.waterfront«. Fem-stjernet luksus af en helt anden verden.
www.capegrace.com

STELLENBOSCH: Batavia Boutique Hotel er det rareste sted at bo i Vinlandet. Et lille »boutique«-hotel med kun fem værelser. Det er som at bo i et privat hjem, men med alle hotellets bekvemmeligheder. Hotellet har netop vundet en pris som et af Sydafrikas bedste, men prisen er kun 320 kr. pr. nat pr. person i delt dobbeltværelse.
www.bataviahouse.co.za

MOSSEL BAY: På The Old Post Office Tree Manor Hotel er der ægte feriestemning. Når det er dyrest at tage på ferie i Danmark, er det billigst i Sydafrika. Derfor kan du i sommerperioden (den danske, altså) få en suite med havudsigt til sølle 400 kr. Det er et helt lille feriepalads: Soveværelse og smukt indrettet badeværelse med kæmpe badekar i underetagen, stue og køkken i stueetagen, senge til børnene på første sal, og to altaner med havudsigt.
www.oldposttree.co.za

KNYSNA: Tonquani Lodge har 12 små luksushytter, som alle er indrettet med jacuzzi, TV-stue, soveværelse, køkken og en flaske portvin til at falde i søvn på. Femstjernet luksus til omkring 350 kr. pr. person i et delt dobbeltværelse. De har gode tilbud i lavsæsonen.
www.tonquani.co.za

BILLEJE
Holiday Autos har gode priser på billeje i Sydafrika. Det koster fra 400 kr. om dagen, men det er billigere, jo længere du lejer bilen, f.eks. syv dage fra 1.590 kr.
www.holidayautos.dk